solunum yetmezliği No Further a Mystery
Wiki Article
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar Cehid 04 Ağustos 2024 Pazar Solunum yetmezliğinin belirtilerini yaşayan biri olarak, neden nefes darlığı ve morarma gibi semptomların ortaya çıktığını anlamaya çalışıyorum.
Öncelikle hasta rahat ettiği pozisyona getirilir. Akut KOAH alevlenmeleri tedavisinin en vazgeçilmezi oksijen uygulamalarıdır. Acil bakım için başvuran hastalarda hipoksi geliştiği düşünülerek varsa venturi maske ile yoksa nazal kanül ile ile 2-6 lt/dk olacak şekilde oksijen uygulanmasına başlanmalıdır.
Ayrıca yetişkin ve çocuk yoğun bakım ünitelerinin ve doktorlarının ayrı olması bireylere yönelik özel tedavileri sağlamaya yöneliktir. Solunum yetmezliği belirtileri veya şüphesi taşıyorsanız mutlaka ilgili bir sağlık kuruluşu ile iletişime geçiniz.
Ventilasyon genellikle solunum bozuklukları durumunda kullanılırken, oksijen uygulaması genellikle akciğer yetmezliğinde hastalığın neden olduğu oksijen eksikliğini telafi etmek için kullanılır.
Skleroderma da akciğer tutulumu, interstisyel akciğer hastalığı denilen akciğer dokusunda iltihaplanma veya pulmoner hipertansiyon denilen akciğer damarlarında hasarlanma şeklinde olabilir. Bazı hastalarda iki durum birlikte olabilir.
Akciğer fonksiyon testleri akciğer kapasitesini ve hava akışını değerlendirir. Solunum yetmezliğinin altında yatan nedeni belirlemeye ve akciğer hasarının boyutunu değerlendirmeye gardenımcı olurlar.
Beraberinde hava yolu tıkanıklıklarını azaltacak ilaçlar kullanılarak solunum daha kolay bir hale getirilmektedir.
Solunum yetmezliği ilerledikçe, hasta daha fazla oksijen ihtiyacı duyar ve solunum yetmezliği nedir solunum hızı ve derinliği artar.
Solunum yetmezliği belirtileri, kan dolaşımında yetersiz oksijen veya aşırı karbondioksit bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Aşağıdaki gibi bulgular ortaya çıkabilir:
Bu nedenle solunum yetmezliğinin ne olduğu ve nasıl tedavi edildiği fazlasıyla merak edilir. İşte solunum yetmezliği nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir hakkında merak edilenler…
İyi iletişim kurulabilen, konuşurken solunum sıkıntısı çekmeyen hastalarda genellikle hafif atak söz konusudur. Konuşmada zorlanan hastalarda ağır astım atağı akla gelmelidir.
Gece boyunca oksimetre ve polisomnografi gibi ek testler, uyku sırasında oksijen seviyelerini değerlendirmek ve kronik solunum yetmezliğine katkıda bulunabilen uyku apnesi gibi durumları teşhis etmek için kullanılabilir.
Kronik solunum yetmezliği ise zamanla ilerleyen ve genellikle solunum yetmezliği tipleri altta yatan bir akciğer hastalığından kaynaklanır, örneğin KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) veya ilerlemiş astım gibi.
Solunum solunum yetmezliği yetmezliğinin her iki tipi de oldukça ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle hastaya acil müdahale gereksinimi vardır.